Follow us
Η Χαλκιδική, για μας τους Θεσσαλονικείς, είναι σαν προέκταση της πόλης μας. Ως όμορος νομός αποτελεί την πρώτη μας επιλογή για αποδράσεις, ακόμη και αυθημερόν! Η φράση “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει” που λένε οι ντόπιοι Χαλκιδικιώτες, την έχουμε υιοθετήσει κι εμείς. Viral λοιπόν φράση, που υποδηλώνει τις πολλές και διαφορετικές ομορφιές της για όλες τις προτιμήσεις.
Πέρα από τους Θεσσαλονικείς φυσικά, οι επισκέπτες στη χερσόνησο της Χαλκιδικής είναι πολλοί και διάφοροι. Και γιατί όχι; Αφενός οι παραλίες της είναι πολλές και ιδανικές για να αφιερώσει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές για να τις γνωρίσει. Αφετέρου υπάρχουν κι ορεινά χωριά στα όμορφα βουνά της για εκδρομές με σκοπό την επαφή με τη φύση, τα ζωάκια της αλλά και πεζοπορικές δράσεις. Η ορεινή Χαλκιδική θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Χαλκιδική αποτελείται από 3 χερσονήσους, τα λεγόμενα ως «πόδια» στην καθομιλουμένη των ντόπιων, που βρέχονται από το Αιγαίο. Η πρώτη είναι η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η δεύτερη της Σιθωνίας και η τρίτη του Άθω.
Ώρα να τις εξερευνήσουμε λοιπόν μία μία!
Οι φήμες και οι ντόπιοι λένε πως κάθε πόδι της Χαλκιδικής έχει και το «κοινό» του. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις αυτές, το πρώτο πόδι το επιλέγουν οι ελεύθεροι γιατί είναι γεμάτο πάρτι, ποτά, ξενύχτια και γνωριμίες. Τα ζευγάρια στη συνέχεια επιλέγουν το δεύτερο πόδι με τις πιο chill επιλογές του. Ιδανικό για road trip στις μοναδικές του παραλίες αλλά και ρομαντικές βραδιές. Ενώ, στο τρίτο πόδι, οι ίδιες φήμες χαριτολογώντας, στέλνουν όσους άντρες τελικά δεν καταφέρουν να κρατήσουν τη σχέση τους..
Στη χερσόνησο του Άθω, ανήκει και το νησάκι της Αμμουλιανής, ανάμεσα από το δεύτερο και το τρίτο πόδι. Περνάει κανείς σε αυτό εύκολα και γρήγορα από το λιμανάκι της Τρύπητης στο τρίτο πόδι. Θα υπάρξει άλλο άρθρο για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της ήρεμης δύναμης της Αμμουλιανής.
Όποτε ας εξερευνήσουμε τα αγαπημένα μέρη των ντόπιων στα άλλα δύο «πόδια»!
Η "Κασσάνδρα" της διασκέδασης
Στο πρώτο «πόδι» λοιπόν, οι αγαπημένες μου πλέον επιλογές, κατόπιν συμβουλών των ντόπιων, στα χωριά του με γεωγραφική σειρά, δίνονται στη συνέχεια:
Αγαπημένη πρώτη πιο κοντινή στάση για μπανάκι και χαλάρωση, στην Άθυτο. Θα κατηφορίσετε προς την παραλία Πούντα, αλλά θα πάτε για μπάνιο προς το τέλος του κόλπου, τέρμα αριστερά όπως βλέπετε την παραλία. Εκεί η θάλασσα είναι πραγματικά εξωτική! Υπάρχει beach bar αλλά και ελεύθερος χώρος για δικό σας εξοπλισμό. Στην ταβέρνα «Τα γλαράκια» θα βρείτε ότι πιο φρέσκο βρήκαν με την τράτα τους για να σας φιλέψουν!
Η Άθυτος βέβαια για μένα είναι το πιο γραφικό χωριό από τα παραλιακά. Συνεπώς, συνιστώ ανεπιφύλακτα μία βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της και θα με θυμηθείτε. Αν μείνετε και βράδυ στο χωριό, ένα ποτό στο «Notos» θα σας χαλαρώσει με τέτοια θέα.
Από τα πιο τουριστικά χωριά, γνωστό για τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Οι γνώστες της διασκέδασης, πίνουν το ποτό προθέρμανσης στο «Spitaki», συνεχίζουν στο «Pearl Club» με χορό και καταλήγουν στο afterάδικο «Angels» μέχρι να φορέσουν υα γυαλιά ηλίου τους.
Υπάρχουν και μαγαζιά που φιλοξενούν live, γνωστούς τραγουδιστές. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την περίοδο που θα είστε στη Χαλκιδική, κι αν είναι του γούστου σας να συμμετέχετε.
Κοντινός προορισμός, το χωριό της Κρυοπηγής, με γευστικές επιλογές, την παραδοσιακή «Ταβέρνα της Ανθούλας» ή το «Τριζόνι» για gourmet απολαύσεις.
Επόμενη στάση στο φιλόξενο beach bar «Olivo», που προσφέρεται να καθίστε όλη μέρα στις αναπαυτικές του ξαπλώστρες, να δοκιμάσετε την κουζίνα του και να χαρείτε τα πράσινα νερά του.
.
Στη Χανιώτη, πέρα από μία βόλτα στην πολυκοσμία της, θα σας χορτάσει στα γρήγορα το ψητοπωλείο «Γκάρρυ», θα σας δροσίσει «Το ιταλικό» με τις διάφορες γεύσεις παγωτού και το «Paralio» με τα κοκτέιλ του.
Αν θέλετε λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, παραλιακά κινούμενοι προς το επόμενο χωριό, το Πευκοχώρι, θα βρείτε θαλασσινούς μεζέδες και ψαρικά στον «Μπακάλη».
Το πιο τουριστικό χωριό του πρώτου ποδιού, γνωστό και ως Καψόχωρα. Πλήθος κόσμου κάνει τις βόλτες του στον παραλιακό του πεζόδρομο.
Οι επιλογές εδώ πολλές ανάλογα με την όρεξη σας:
- «Pomodoro» για πίτσα χορταστική
- Το παραλιακό εστιατόριο «Aeollos» με τραπεζάκια και πάνω στην αμμουδιά και ρομαντική ατμόσφαιρα.
- Στον πάνω πεζόδρομο του χωριού, πάνω από τον κεντρικό δρόμο προς το βουνό, υπάρχει η ταβέρνα της παρέας ο «Μάκης» αλλά και ο «Ακνός» για πιο εκλεπτισμένες γεύσεις.
Πολύ γνωστό μαγαζί για ποτό παραλιακά, η «Όρκα».
Μετά το Πευκοχώρι, όσα θα αναφέρω, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου.
Εμείς, οι περίπου ντόπιοι..αναφέρουμε την κάθε περιοχή με το όνομα του beach bar που επισκεπτόμαστε.
- Πρώτη πρώτος ο «Γλαρόκαβος»! Μπάνιο όλη μέρα και πάρτυ μέχρι τα μεσάνυχτα!
- Αν θέλετε κάτι πιο ήσυχο ή ανοργάνωτο, προχωρήστε δεξιά από το χωματόδρομο, μετά το beach bar του Γλαρόκαβου. Τέρμα κάτω, όταν θα φτάσατε σε σημείο να μην προχωράει άλλο ο χωματόδρομος, θα είστε στα «μπλόκια», όπως λένε οι ντόπιοι. Εκεί μπορείτε να χαρείτε το απέραντο βαθύ μπλε σε πιο ήπιους ρυθμούς.
- Άλλο ένα beach bar γνωστό τόσο για τα διαυγή του πράσινα νερά αλλά και για τα πάρτυ του, είναι η «Λευκή Άμμος» στην παραλία του Χρούσου.
- Λίγο παρακάτω στην ίδια παραλία, ένα πιο ήσυχο beach bar αλλά με ευγένεια κι ανέσεις, είναι ο «Κουρσάρος». Η θάλασσα του παραμένει κρυστάλλινη κι αμμώδης, όπως η παραπάνω.
- Στο «Πόρτο Βαλίτσα» ένα ρομαντικό κι ήσυχο ποτό, θα πρότεινα σε κάθε επισκέπτη.
- Σε πολύ ωραίο σημείο, κατηφορίζοντας μέσα από πυκνό πράσινο δάσος, θα βρείτε το «Ναυαγό». Στη μύτη του ποδιού, θάλασσα με βολάτσα και beach bar με παροχές εκλεκτού φαγητό αλλά και κάποιες διοργανώσεις event- parties.
Στο χωριό του Παλιουρίου δεν θα ξεχνούσα να προτείνω και φαγητό. Φτάσατε στη μύτη του ποδιού, να μην χορτάσετε; «Η ταβέρνα του Γιαννίκου» έχει τα πρωτεία στην περιοχή. Μπορείτε να βρείτε μαγευρευτά, κρέας και ψάρι. Αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, θα βρείτε απέναντι στην πιτσαρία «Αφροδίτη».
Περνάμε τώρα στην άλλη πλευρά του ποδιού. Η Αγία Παρασκευή είναι γνωστή για τα λουτρά της. Αλλά εγώ την ξεχωρίζω για τη «Villa Stasa». Πως και πως περιμένω να καλοκαιριάσει, να πιώ ένα ποτό, στην εξέδρα, σχεδόν πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα από τα βράχια. Υπάρχει και το εστιατόριο πιο πάνω από το μπαρ. Κοντά στη θάλασσα, τι καλύετρο από ψαράκι.
Στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, όχι παραθαλάσσια, για εκλεκτά κρέατα, θα πάτε στο «Αρχοντικό».
Γυρνώντας τώρα προς τα πίσω από την πλευρά αυτή, ένα ξεχωριστό μέρος, είναι το Σάνη. Ουσιαστικά είναι σαν χωριό και μάλιστα με νότες πολυτελείας. Υπάρχει μαρίνα και γύρω της μαγαζιά κάθε λογιών, μπουτίκ, για φαγητο.
Η παραλία του Σάνη, είναι ρηχή κι ανοιχτό μπλε. Μπορεί να σας φιλοξενήσει το beach bar «Άνεμος».
Πιο ψαγμένο beach bar από την άλλη μεριά, της παραλίας Σταυρονικήτα, ο «Μπούσουλας», θα σας προσφέρει μία πιο απομονωμένη πολυτέλεια, καθώς είναι και περιορισμένης χωρητικότητα.
Υπάρχει και η δυνατότητα να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του οικισμού, αλλά και σε κάμπινγκ.
Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον οικισμό και μπορείτε να συμμετέχετε είτε μένετε είτε όχι σε αυτόν.
Η "Σιθωνία" της απόλαυσης
Συνεχίζουμε με το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής τώρα! Οι παραλίες εδώ θα σας συναρπάσουν και κάποιες σίγουρα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εξωτικά μέρη! Αφεθείτε στο χαλαρό στυλ αυτούς του «ποδιού» και ακολουθήστε τις παρακάτω ταξιδιωτικές πληροφορίες των ντόπιων στη Σιθωνία. Πάλι και για αυτό το πόδι, τα χωριά που αναφέρω θα αφορούν πρώτα τη μία πλευρά του «ποδιού» και θα κάνουμε το γύρο για να δούμε και τις ομορφιές της μεριάς που κοιτάει προς τη χερσόνησο του Άθω.
Πρώτη στάση σε εξωτικά νερά, καταπράσινα, πεντακάθαρα σε μία αμμώδη παραλία αρκετά ευρύχωρη. Ξεχωρίζω το χαλαρό beach bar «Mango», αλλά έχει και ελεύθερο χώρο για δικό σας εξοπλισμό.
Παίρνοντας άλλο δρομάκι, ανήκοντας όμως στην ίδια παραλία, θα βρεθείτε στο όμορφο beach bar «Isla».
Εδώ θα σας κάνω στάση για γευστικό φαγητό πάνω στη θάλασσα στη «Μπουκαδούρα». Σε υψωματάκι, σα να αιωρείστε με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Τουριστικό κέντρο και το πιο ζωηρό χωριό της Σιθωνίας. Τις φορές που θέλω και λίγο τη νυχτερινή ζωή, επιλέγω να μείνω εδώ και τις πρωινές ώρες να περιηγούμαι στις θάλασσες αυτής της μεριάς.
Περπατήστε στο λιμανάκι του Μαρμαρά, ανακαλύψτε τα στενά του και τα όμορφα μαγαζιά του.
Αγαπημένο μαγαζί για χρήσιμες χειροποίητες ξύλινες κατασκευές από ξύλο ελιάς κατά κύριο λόγο, η «Agrielia».
Όταν πεινάσετε, τα «Κύματα» θα τα βρείτε στη θάλασσα, ενώ την ταράτσα του «Ωκύαλου» να την προτιμήσετε για ένα ειδυλλιακό βραδινό γεύμα θαλασσινών.
Στην παραλία του Παραδείσου άμα φτάσετε, υπάρχει το ταβερνάκι «Ακρογιάλι» με τις νοστιμιές του κι ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα.
Για μπάνιο βέβαια θα πρότεινα να πάτε στο beach bar «Kohi» με τα εξωπραγματικά πράσινα νερά του. Άν δεν θέλετε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι του Μαρμαρά και να σας περάσει απέναντι στο «Πόρτο Καρράς», όπου και ανήκει. Φυσικά μπορεί να φτάσει κανείς και σε ελάχιστα χιλιόμετρα, με το αυτοκίνητο του αν εισέλθει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ουσιαστικά το «Πόρτο Καρράς» είναι ένας οικισμός με ιδιωτική μαρίνα, ξενοδοχεία, γήπεδα δραστηριοτήτων, μαγαζιά, εστιστορία, υπηρεσίες spa. Είναι εμπειρία να μείνει κανείς στον οικισμό αυτό. Να ξεναγηθεί στους αμπελώνες, να δοκιμάσει τις οικιλίες κρασιών τους. Το καλοκαίρι επίσης λαμβάνουν χώρα ιστιοπλοϊκοί αγώνες κι ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Ενημερωθείτε από το σχετικό site αν είναι κάτι από τα παραπάνω στις προτιμήσεις σας.
Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μαρμαρά, αγαπημένη ψαροταβέρνα ο «Πάνος» που πρέπει να επισκεφθείτε!
Μία μεγάλη ακτογραμμή, όμορη, που ξεχωρίζει για τη χαλαρότητα της, τη μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά μπλε νερά.
Προσωπικά, η παραλία της Τορώνης με γυρνάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια και μ’ αρέσει να ηρεμώ στην απεραντοσύνη της και να κολυμπάω στην ανοιχτωσιά της.
Όχι ότι δεν επιλέγω και την παραλία της Τριστινίκας για κολύμπι. Εκεί, το διαφορετικό beach bar «Ethnic», δίνει χρώμα στην ατμόσφαιρα και τη διάθεση των επισκεπτών του. Ιδανική ώρα για μένα είναι η ώρα του ηλιοβασιλέματος. Θα δείτε τον ήλιο να χάνεται το απέραντο μπλε ενώ εσείς χαλαρώνετε με το ποτό σας ή κινείστε με τους ρυθμούς πάρτυ που διοργανώνονται. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά.
Το ήρεμο αυτό ψαροχώρι με το φυσικό του λιμανάκι, αποτελούν πάντα μία στάση για φαγητό και χαλάρωση. Ο αγαπημένος «Τζίτζικας» θα σας χορτάσει με λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες.
Ένα ήσυχο μέρος για την απόλυτη χαλάρωση. Το κάμπινκ «Thalatta» με έχει φιλοξενήσει κάποιες φορές στις lux σκηνές του πάνω στη αμμουδιά, για το απόλυτα χαλαρό τριήμερο με μπάνιο και ξεκούραση. Θα σας το πρότεινα.
Μπορεί να είναι στη μύτη του ποδιού, ένας αρκετά μακρινός προορισμός, αλλά πραγματικά αξίζει. Τόσο καθαρά διαυγή βεραμάν νερά, να μην χορταίνει να κολυμπάει κανείς στον κόλπο αυτό. Ρηχά νερά, κολπίσκος αλλά ευρύχωρος, για να απολαύσετε όλη σας τη μέρα. Υπάρχει η ομόνυμη ταβέρνα που προσφέρει ξαπλώστρες, ροφήματα κι όταν πεινάσετε φυσικά, τα λαχταριστά φαγητά της στο ωραίο της μπαλκονάκι με θέα θάλασσα πάντα!
Κρυμμένη παραλία που λίγοι ντόπιοι ήξεραν αλλά τα τελευταία χρόνια οργανώθηκε κι έγινε το ομόνυμο beach bar δίνοντας μία εξωτική νότα στους δύο αυτούς μικρούς κόλπους. Έτσι μπορείτε να ζήσετε τη μαγεία του μέρους με όλες σας τις ανέσεις.
Το εξωτικό τοπίο κι εδώ θα σας αφήσει άφωνους. Βράχια όμορφα λαξευμένα από την αλμύρα, πεντακάθαρα γαλάζια ρηχά σχετικά νερά με αμμώδη παραλία. Κολυμπήστε όσο αντέχετε να χαρείτε αυτό το κολπάκι. Το beach bar «Orange» μπορεί να σας δροσίσει. Πολλοί πάντως επιλέγουν να λιαστούν πάνω στα βράχια.
Το πιο γνωστό camping του δεύτερου ποδιού βρίσκεται εδώ. Πλήθος νέων το προτιμούν κάθε χρόνο με συνήθη αφορμή κάποιο από τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα. Το περιβάλλον, η οργάνωση του, τα καταλύματα για όλες τις προτιμήσεις και φυσικά τα πεντακάθαρα μπλε νερά του, θα σας κάνουν να το λατρέψετε!
Μικρός κολπίσκος, εξωτικής ομορφιάς, νερά που λαμπυρίζουν από τη γαλανή τους διαύγεια! Ανακαλύψτε τη από νωρίς για να γλιτώσετε το συνωστισμό.
Στον όρμο Παναγιάς, εκτείνεται η μεγάλη κι ευρύχωρη ακτογραμμή της Τρανής Αμμούδας. Οργανωμένα ή μη, μπορείτε να χαλαρώσετε με θέα το τρίτο πόδι και να κολυμπήσετε στα βαθυπράσινα νερά της. Γνωστά beach bar, το «Le Mantri» και το «Κοχύλι». Στο δεύτερο beach bar, η παραλία θεωρητικά ονομάζεται Πύργος. Στο τέλος της παραλίας, θα βρείτε ένα μονοπατάκι, βατό και μικρό, με αρχαιολογικά ευρήματα και πανοραμική θέα όλης της παραλίας. Βγάλτε τις φωτογραφίες σας, χαλαρώστε με το γαλανό της θάλασσας… κι όταν πεινάσετε αρκετά..ο αγαπημένος «Αρίστος» θα σας γοητεύσει με τις γεύσεις και τον περιβάλλοντα χώρο του. Καλό είναι να κάνετε κράτηση εγκαίρως για να μην χάσετε τις νοστιμιές του.