loader image
Στην Απολλωνία, τη χώρα της Σίφνου

Στην κοσμοπολίτικη Σίφνο λοιπόν!

Μετά από κάποιες καθυστερήσεις λόγω της αυξημένης αυγουστιάτικης κίνησης, φτάσαμε απόγευμα στο λιμάνι. Αφήσαμε τα πράγματα και την κούραση μας στο δωμάτιο και βάλαμε την καλή μας διάθεση για βόλτες στην Απολλωνία, τη χώρα της Σίφνου, όπου και μέναμε. Αφού περπατήσαμε αρκετά στο γνωστό «Στενό», καθίσαμε να τσιμπήσουμε κάτι σε μια πολύ όμορφη ταράτσα, στο μεζεδοπωλείο «Τσελεμεντές». Καθίσαμε στην αυλή με τα ωραία πολύχρωμα λουλούδια κι ότι φάγαμε ήταν γευστικότατο.

Εξερευνήσεις της πρώτης μέρας

Επόμενη μέρα, της Παναγίας, από νωρίς είχαμε την ανυπομονησία να δούμε τις θάλασσες του νησιού. Πρώτα βέβαια καθίσαμε στο «Μπότζι», στο γραφικό Στενό, για ένα γευστικότατο πρωινό που μας έδωσε την ενέργεια που χρειαζόμασταν για την ημέρα μας. Το συγκεκριμένο μαγαζί το βράδυ είναι ιδανικό για ένα χαλαρό ποτό με ωραία μουσική σε εξαιρετική τοποθεσία.

Βαθύ Σίφνου

Η πρώτη μας επιλογή για μπάνιο λοιπόν, ήταν ο φημισμένος και ήρεμος κόλπος Βαθύ, γιατί γενικά φυσούσε πολύ στο νησί. Λόγω της ημέρας το νωρίς επιβάλλεται για να μπορέσετε να βρείτε να κάτσετε όπου σας αρέσει περισσότερο. Μπορείτε να επιλέξετε οργανωμένα beach bar, όπως το «Bola» και το «Nostos», ή να εκμεταλλευτείτε τη σκιά και τη δροσιά κάτω από τα αλμυρίκια. Υπάρχει και μίνι μάρκετ για ότι χρειαστείτε κατά την παραμονή σας στην παραλία. Στο Βαθύ θα βρείτε το γραφικό και πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Σε περίπτωση που θέλετε να μείνετε στην παραλία όλη μέρα, έχει ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τοπικές γεύσεις, αλλά και το εστιατόριο του «Bola», που σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε από μία ποικιλία πιάτων, από το πρωινό μέχρι το βραδινό σας.

Η εξερεύνηση της ημέρας δεν σταματά εδώ. Το απογευματάκι, παρά τη ζέστη, επειδή βοηθούσε το μελτεμάκι, είπαμε να περπατήσουμε όλο το χωριό Κάστρο. Από μακριά, και μόνο που το βλέπει κανείς, καταλαβαίνει τη γραφικότητα του. Περπατήσαμε πολύ μέσα στο Κάστρο και φτάσαμε εκεί που κάθε ντόπιος προτείνει να πάει ο επισκέπτης, στο εκκλησάκι των 7 Μαρτύρων, πάνω σε ένα βράχο, μέσα στη θάλασσα. Ακολουθήσαμε τις ταμπέλες μέσα από τα πανέμορφα σοκάκια και αφού βγήκαμε στην άκρη του οικισμού ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε μαζί με το πλακόστρωτο μονοπάτι έως το εκκλησάκι. Ο αέρας εκεί δεν αστειεύεται, αλλά και το δέος δεν συγκρίνεται από τις εικόνες που βλέπουν τα μάτια σου με το εκκλησάκι σα να επιπλέει πάνω στη θάλασσα.

Ο ενθουσιασμός της πρώτης μέρας στο νησί καλά κρατεί. Η επιλογή για φαγητό το δειλινό, ήταν το χωριό Αρτεμώνας. Εκεί μπορείτε να κάνετε κράτηση είτε στην αυλή από την ταβέρνα «Χρυσό», είτε στο εστιατόριο «Το περιβόλι» για πιο γκουρμέ καταστάσεις.

Κοκτέιλ για τη χώνεψη στην “Αργώ” στο Στενό της Απολλωνίας! Μαγαζί ντόπιων που έχει περάσει ήδη από την γενιά στην επόμενη, όπως μάθαμε από τον κ. Αριστείδη, τον ιδιοκτήτη του. Συνεχής προσπάθεια για ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών και αγάπη για τον τόπο του είναι τα συστατικά της μακροχρόνιας επιτυχίας του.

Παναγία Χρυσοπηγής

Ανακαλύψεις της επόμενης μέρας

Άλλη μια μέρα ξημερώνει για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της Σίφνου! Παρκάραμε στο Φάρο και διαλέξαμε κατόπιν παρότρυνσης των ντόπιων που συναναστραφήκαμε χθες, να φτάσουμε από το μονοπατάκι στο Αποκοφτό. Ανταμειφθήκαμε από τη θέα στη διαδρομή αλλά και από την όμορφη παραλία που φτάσαμε. Γύρω στη μισή ώρα διήρκησε το περπάτημα μας σε πολύ βατό δρόμο, χωρίς καμία επικινδυνότητα. Η ζέστη μας έκανε σε δευτερόλεπτα από την άφιξη μας να κολυμπήσουμε στο ήρεμο κολπάκι με θέα την εκκλησία της Χρυσοπηγής. Γύρω γύρω από την εκκλησία, πάνω στα βράχια μπορείτε να περπατήσετε, να χαθεί το βλέμμα σας στη θάλασσα, ακόμη και να βουτήξετε από τα βράχια κολυμπώντας στα ανοιχτά!

Κοντινή παραλία από το Φάρο, από την άλλη μεριά από ότι κινηθήκαμε εμείς, είναι η Φασολού. Μου την είχε προτείνει μία φίλη που είχε έρθει πριν μερικά χρόνια στο νησί, κι έτσι την επισκεφθήκαμε. Ήταν αρκετά βραχώδης και ιδανική για όσους θέλουν να ανακαλύψουν υποθαλάσσιες ομορφιές με τις μάσκες και βατραχοπέδιλα τους.

Σήμερα το περπάτημα έχει την τιμητική του. Από την Απολλωνία μέχρι τον Αρτεμώνα, πήγαμε περπατώντας μέσα από τα πολύ γραφικά σοκάκια, κατά τις απογευματινές ώρες. Μόλις μας ενημέρωσαν οι ντόπιοι για τη δυνατότητα αυτή, κάναμε join δίχως δεύτερη σκέψη. Ανεβήκαμε στο χωριό μέχρι το πιο ψηλό σημείο και φτάσαμε στους ανεμόμυλους, οι οποίοι κατοικούνται. Μου φάνηκε πολύ δελεαστική αυτή η εμπειρία να μείνει κανείς μέσα σε έναν παλιό ανεμόμυλο. Δεν το γνώριζα και θα φροντίσω την επόμενη φορά στο νησί να τη ζήσω! Η θέα από εκεί ήταν όντως μαγευτική καθώς έβλεπες το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Εκεί βρήκαμε έναν γάιδαρο που μας επέτρεψε να τον ταΐσουμε και να τον χαϊδέψουμε, δείχνοντας μας πόσο φιλικός είναι. Η πανίδα του νησιού συνέχισε να μας κάνει εντύπωση. Πάνω που πήραμε ένα καλντερίμι για εξερεύνηση, είδαμε πρώτη φορά κουκουβάγια από τόσο κοντά. Έκατσε αρκετά κοντά μας και μόλις της μίλησα μας κοίταξε κατάματα με τα μεγάλα της μάτια. Πρόλαβα να αποθανατίσω τη στιγμή. Μας χάρισε μία αξέχαστη εμπειρία και μια μοναδική φωτογραφία πριν χαθεί στον ουρανό!

Όλο αυτό το περπάτημα κατέληξε σε μία must γλυκιά στάση, στο «Κίτρινο Ποδήλατο», όπου δεν ξέραμε πραγματικά ποιο από τα χειροποίητα γλυκά να διαλέξουμε !

Παναγία του Βουνού

Οι νέες εμπειρίες συνεχίζονται και την τρίτη μέρα

Η Σίφνος έχει πολλές γραφικές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως ήδη ανέφερα κάποιες. Μία ακόμη που ήταν στο δρόμο μας την επόμενη μέρα, ήταν η Παναγία του Βουνού. Μία γραφική πάλλευκη μονή με πανοραμική θέα στην παραλία του Πλατύ Γιαλού. Εκεί θα δείτε και το κελί του Νίκου Καζαντζάκη για δύο εβδομάδες όταν ήταν 32 ετών, πληροφορία όχι ευρέως γνωστή, αλλά ιδιαίτερη για τον τόπο.

Πλατύς Γιαλός

Ο δρόμος κατέληξε στη συνέχεια στην παραλία Πλατύς Γιαλός. Είναι όντως μία αρκετά μεγάλη παραλία, σε σχέση με τις προηγούμενες που αναφερθήκαμε, με μία πληθώρα επιλογών beach bar, εστιατορίων, ταβερνών.  Από τον Πλατύ Γιαλό αναχωρούν και καραβάκια, εκδρομικά για ημερήσιες στον Πολύαιγο, τη Μήλο. Αξίζει μία μέρα να την επενδύσετε σε όποια εκδρομή σας ταιριάζει περισσότερο. Εμείς δυστυχώς τη μία μέρα δεν βρήκαμε διαθεσιμότητα, την άλλη είχε μποφόρ…αλλά έτσι έχουμε στόχους για επόμενη επίσκεψη μας στο νησί!

Άγιος Συμεών

Άγιος Συμεών, ένα ακόμη γραφικό εκκλησάκι σε μια από τις κορυφές του νησιού πάνω από τις Καμάρες, που δεν ήταν στο πρόγραμμα μας να πάμε. Επέμενε ο Σιφνιός σπιτονοικοκύρης μας να ανεβούμε σήμερα κιόλας. Δεν θα φτάσετε γρήγορα, μας είπε, αλλά θα δείτε ένα συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα. Είχε δίκιο φυσικα! Θα προσέξετε να πάρετε τον δρόμο από τις Καμάρες δεξιά και μετά θα ακολουθείτε τις πινακίδες. Φροντίστε να ξεκινήσατε νωρίς και με ότι θεωρείτε ότι χρειάζεστε μαζί σας, γιατί δεν έχει κάποια οργάνωση εκεί. Θα απολαύσετε σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σίφνου ένα διαφορετικό ηλιοβασίλεμα και μία πανοραμική θέα. Με φόντο τον υπέροχο κόλπο του λιμανιού, τις Καμάρες, αλλά και παρακείμενες κορυφές, μακριά από τη βαβούρα, την πολυκοσμία και τα μαγαζιά, θα γαληνέψετε και θα γεμίσετε με μοναδικές εικόνες. Μπορεί να είστε τυχεροί και να πετύχετε κάποιο μεγάλο πλοίο να αποπλέει από το λιμάνι κατά το ηλιοβασίλεμα και να χάνεται στον ορίζοντα που σκοτεινιάζει μέσα από εντυπωσιακές εναλλαγές χρωμάτων. Φροντίστε να φτάσετε νωρίς για να διαλέξετε όποιο μέρος σας εμπνέει αλλά και να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες αν είστε του «αθλήματος».

Μία παραλία πιο ήρεμη είναι στο άνω άκρο του νησιού, ένα μικρό ψαροχώρι, η Χερρόνησος. Έχει μικρό χώρο στάθμευσης, η παραλία είναι πολύ μικρή, αλλά αξίζει να κολυμπήσετε στα πράσινα γαλήνια νερά της. Σκιά έχει φυσική από τα αρμυρίκια σε ένα μέρος της παραλίας, που μπορείτε να χαλαρώσετε από κάτω με δικό σας εξοπλισμό, αλλά θα βρείτε και μίνι μάρκετ και ταβέρνες. Είναι κάτι διαφορετικό που θα το πρότεινα, η άλλη πλευρά του νησιού!

Για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά βέβαια εμείς επισκεφτήκαμε την ταβέρνα «Αραξοβόλι», στις Καμάρες, που διέθετε δικό της καΐκι για τα φρέσκα ψάρια της ταβέρνας όπως μας σύστησε ο ντόπιος σπιτονοικοκύρης μας. Δίπλα στη θάλασσα με το ωραίο μελτέμι του Αιγαίου που αγαπώ, φάγαμε και ήπιαμε μέχρι λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Γιατί για εκείνη τη μαγική ώρα είχαμε άλλα σχέδια, όπως θα δείτε παρακάτω.

Ο «Κουβανός» στο Κάστρο Σίφνου

Κάθε επισκέπτης και κάθε ντόπιος, δεν γίνεται να μην αναφέρει και να μην περάσει για ένα μοχίτο από τον «Κουβανό» στο Κάστρο. Το μαγαζί είναι σε ένα ψηλό σημείο με θέα την παραλία Σεράλια. Διαφορετικού στυλ μαγαζί για να χαλαρώσετε, με κουβανέζικη μουσική, στο εσωτερικό του οποίου το άρωμα Κούβας και μεταφορικά και κυριολεκτικά, κυριαρχεί. Ο κύριος Κώστας, έχοντας ζήσει και στην Κούβα, σύμφωνα με τις ιστορίες των ντόπιων, γύρισε στον τόπο του για να ανοίξει αυτό το μαγαζί με κουβανέζικο στυλ. Φωτογραφίες, στοίβα από μπουκάλια ρούμι, διακοσμούν το μαγαζί και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Ο κύριος Κώστας είναι πάντα εκεί, με το ιδιαίτερο του στυλ, να συναναστραφεί και να φωτογραφηθεί με τους πελάτες του. Μην χάσετε την εμπειρία του «Κουβάνου»! Ιδανική ώρα να επισκεφθείτε το μαγαζί, το ηλιοβασίλεμα!

Όπως ανέφερα, η θέα από τον «Κουβανό», είναι η παραλία Σεράλια. Εκεί ξεχωρίζει το εστιατόριο «Cantina». Πάνω στους βράχους, δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει εμπειρία, όχι ένα απλό γεύμα. Με ντόπια φρέσκα υλικά, συνδυασμένα μοναδικά, τα γκουρμέ πιάτα του ιδιοκτήτη- σεφ, έχουν τη σιφνέικη πινελιά. Θα χρειαστεί εγκαίρως κράτηση λόγω περιορισμένου χώρου. Για μένα η ωραιότερη ώρα να κλείσετε το τραπέζι σας είναι κι εδώ το σούρουπο. Όταν η μέρα διαδέχεται τη νύχτα, οι χρωματικές αλλαγές σε ένα τέτοιο τοπίο, συγκλονίζουν.

Αποχαιρετώντας τη Σίφνο

Την τελευταία μας μέρα στο νησί, δεν την αφήσαμε ανεκμετάλλευτη. Κατεβήκαμε από νωρίς στο λιμάνι και κολυμπήσαμε στη κοντινή παραλία, στις Καμάρες. Ρηχή με καθαρά νερά, παρόλο που είναι  τόσο κοντά στο λιμάνι. Τσιμπήσαμε κάτι ελαφρύ στο «Κοχύλι» δίπλα στη θάλασσα και περιμέναμε το πλοίο για την Κύθνο.

Όπως σας δίνω πληροφορίες για κάθε τόπο, έτσι κι εδώ θα σας πω για τα αναμνηστικά που πήραμε. Η Σίφνος φημίζεται για τα κεραμικά της από αρχαιοτάτων χρόνων. Ένα νησί με αφθονία σε άργιλο και ντόπιους με καλλιτεχνική φύση που ακολούθησαν αυτό το επάγγελμα, στήριξε την οικονομία της. Μέχρι σήμερα θα βρείτε πολλά μαγαζιά με τοπικά κεραμικά για να διαλέξετε. Μαγειρικά σκεύη, είδη κουζίνας, διακοσμητικά και το πιο γνωστό, ο φλάρος! Το πάνω μέρος της καμινάδας, χαρακτηριστικό των σπιτιών του νησιού. Εμείς κάναμε τις αγορές μας από τα «Κεραμικά Καλογήρου» στις Καμάρες. Με πολύ ευγένεια αλλά και χιούμορ ο κ. Αντώνης μας φιλοξένησε στο χώρο του. Είδαμε πως πλάθει τον πηλό, πως του δίνει σχήμα και μας βοήθησε στη συνέχεια να διαλέξουμε από όσα είχε έτοιμα!