loader image

Στην Κύθνο πλέον, μετά από μιάμιση ώρα εν πλω. Επειδή και σε αυτό το νησί, όπως στη Σίφνο, η Χώρα και ο δεύτερος πιο γνωστός οικισμός, η Δρυοπίδα, δεν είναι παραθαλάσσια, επιλέξαμε να μείνουμε στον κόλπο του λιμανιού. Στο παραθαλάσσιο χωριό Μερίχας λοιπόν, σε δωμάτιο με θέα θάλασσα.

Το πρώτο μας βραδάκι στο νησί, τι θα ήταν καλύτερο από μία βόλτα στη χώρα του νησιού; Γραφική, πολύχρωμη, με τα στενάκια της, μικρή και προσεγμένη! Την περπατήσαμε, μας άρεσαν τα σοκάκια και τα ωραία μαγαζιά της. Κάναμε τις πρώτες μας επαφές με τους ντόπιους αλλά η κούραση της ημέρας μας οδήγησε γρήγορα, μετά από ένα σνακ, στο δωμάτιο. Άλλωστε είχαμε τις επόμενες δύο μέρες στο νησί για νέες περιπλανήσεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας!

Η εξερεύνηση του νησιού ξεκινά το επόμενο πρωί από τις παραλίες του. Πρώτα λοιπόν θα σας περιγράψω τις εμπειρίες μας σε αυτές.

Παραλία Κολώνας

Πρώτη μου αναφορά, η πιο γνωστή αλλά και πιο ιδιαίτερη, η παραλία της Κολώνας. Μία λωρίδα άμμου ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά, με το ομώνυμο εκκλησάκι. Μπορείτε να κολυμπήσετε κι από τις δυο μεριές της θάλασσας που χωρίζει αυτή η λωρίδα, στα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα πράσινα νερά της. Υπάρχει το «Kolona beach bar» με ξαπλώστρες, σκιά, ροφήματα, ακόμη και φαγητό, για να μπορέσετε να αφιερώσετε μία μέρα σε αυτήν την παραλία με όλες σας τις ανέσεις. Φυσικά υπάρχει κι αρκετός ελεύθερος χώρος αν θέλετε να πάτε με τη δική σας οργάνωση.

Παραλία Απόκρουσης

Ανέφερα την παραλία της Απόκρουσης, η οποία όπως καταλάβατε είναι πριν την παραλία της Κολώνας. Ως εκεί ο δρόμος είναι πολύ καλός. Η παραλία είναι ευρύχωρη, οργανωμένη αλλά και με αρκετά αρμυρίκια για να χαρείτε τη σκιά και την ηρεμία της. Θάλασσα δροσερή με μπλε διαυγή νερά να χαρείτε το κολύμπι!

Εκτός από δροσερές θάλασσες στην Κύθνο, μπορείτε να βρείτε και καυτές! Ναι ναι..καλά ακούσατε! Οι ιαματικές θερμές πηγές χύνονται στην παραλία των Λουτρών και αναμειγνύονται με τη θάλασσα. Οι μοναδικές θερμές πηγές σε όλες τις Κυκλάδες που φτάνουν τους 52 βαθμούς Κελσίου όταν αναβλύζουν από τις πηγές Αγίων Αναργύρων και Κακάβου. Αξίζουν την επίσκεψη σας για μια απογευματινή θεραπευτική βουτιά.

Στο σημείο που εκβάλλουν λοιπόν τα θερμά νερά, έχουν δημιουργήσει οι ντόπιοι κάτι σαν μικρή πισινούλα και την επισκέπτονται κι οι ίδιοι πολύ συχνά. Είχαμε την τύχη να περάσουμε την ώρα μας εκεί μέσα συζητώντας με ντόπιους. Μας πληροφόρησαν πως είναι γνωστό από τα παλιά χρόνια πως οι συγκεκριμένες ιαματικές πηγές βοηθούσαν στην τεκνοποίηση. Επίσης η βασίλισσα Αμαλία επισκέπτονταν συχνά τις πηγές αυτές. Είχαν μία στεναχώρια που δεν είναι τόσο γνωστές και που έχει απαξιωθεί το υδροθεραπευτήριο που υπήρχε. Θεωρούν πως το νησί μπορεί να προσφέρει ιαματικό τουρισμό και προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις τοπικές αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά την απογευματινή σας βουτιά, ο οικισμός προσφέρεται για καφέ ή γεύμα δίπλα στη θάλασσα. Ωραία θέα, ήσυχο μέρος, άγριο τοπίο, παραδοσιακό ψαροχώρι με πρόσχαρους ντόπιους. Μην αμελήσετε να ζήσετε την εμπειρία του.

Αγία Καλλιόπη

Ένας ακόμη όρμος του νησιού που δεν θα παραλείψετε να φτάσετε είναι αυτός της Κανάλας. Ο οικισμός είναι γνωστός για την εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας. Θαυματουργή εικόνα εμφανίστηκε σε ντόπιους ψαράδες ενώ ψάρευαν, μέσω ενός πολύ δυνατού φωτός, και υπέδειξε πού να χτιστεί η εκκλησία για χάρη της. Το μέρος αυτό είναι μέσα στα πεύκα και με απίστευτη θέα στη θάλασσα. Πολύ προσεγμένη η εκκλησία και ο προαύλιος χώρος της. Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, δίπλα στη θάλασσα, θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Αγίας Καλλιόπης. Εκεί σίγουρα θα απολαύσετε το μελτεμάκι και το μυαλό σας θα σαλπάρει προς Σέριφο που θα την έχετε στο οπτικό σας πεδίο!

Για μπάνιο έχετε δύο επιλογές: Η πρώτη είναι η παραλία της Μεγάλη Άμμου, μία αμμώδης παραλία με ρηχά καθαρά νερά. Οργανωμένη αλλά και με ελεύθερο χώρο φυσικά, με λίγα αρμυρίκια. Αν πάτε νωρίς, θα προλάβετε να βρείτε κάποιο ελεύθερο ίσκιο και να απολαύσετε. Η παραλία  Αντώνηδες, είναι ένα μικρό ήσυχο κολπάκι, στο οποίο θα φτάσετε μετά από λίγο περπάτημα και μερικές σκάλες. Δεν είναι πάνω από ένα τέταρτο και η όποια κούραση θα σας φύγει μόλις κολυμπήσετε στα πρασινωπά διαυγή νερά του. Είναι ανοργάνωτο, οπότε θυμηθείτε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Ένας καφές στη σκιά των πεύκων, στο «Molo», θα σας προσφέρει θέα προς τις δύο αυτές παραλίες. Μία στάση στο σημείο αυτό, θα σας γεμίσει εικόνες και χαλάρωση που δεν φαντάζεστε!

Μετά από τους παραθαλάσσιους οικισμούς, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε εκτενώς και στους ορεινούς.

Θα ξεκινήσω με τη Χώρα της Κύθνου, που αναφέρθηκα και στην πρώτη βόλτα μόλις φτάσαμε στο νησί.

Την γραφικότητα της θα την ανακαλύψετε περπατώντας την, εγώ σας δίνω μία ιδέα μέσα από τις φωτογραφίες μου. Δώστε χρόνο να εξερευνήσετε και να φωτογραφήσετε κι εσείς τα σοκάκια της. Κι όταν θελήσετε κάπου να φορτίσετε μπαταρίες, έχετε τις παρακάτω επιλογές!

Στη χώρα ξεχώρισα και κάποια μαγαζιά αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό από το νησί:

  • Μοναδικές ξύλινες δημιουργίες του Νίκου Κοζαδινού ταιριάζουν σε κάθε σπίτι και του δίνουν ένα λιτό κύρος.
  • Στο παραδοσιακό αγγειοπλαστείο του κ. Γεωργούλη, θα βρείτε χρήσιμα σκεύη αλλά και πρωτότυπα διακοσμητικά, όλα χειροποίητα και όμορφα διακοσμημένα.
  • «Cat With Hat», τοπικό brand, με φυσικά καλλωπιστικά προϊόντα. Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, ενυδατικά γαλακτώματα σώματος, είναι μερικά από τα προϊόντα που θα βρείτε και θα σας ξετρελάνουν οι μυρωδιές τους.

Η Δρυοπίδα, ένας ακόμη ορεινός πανέμορφος οικισμός. Πολλά κι εδώ τα γραφικά σοκάκια που θα περπατήσετε, τα προσεγμένα μαγαζάκια που θα συναντήσετε και η ομορφιά που θα φωτογραφήσετε.

Κατά την περιπλάνηση μας, συναντήσαμε πολλά μικρά γραφικά εκκλησάκια, το λαογραφικό μουσείο και φτάσαμε μέχρι ένα αμφιθέατρο κατηφορίζοντας. Εκεί καθίσαμε για λίγο και πιάσαμε την κουβέντα με ντόπιους. Μας πληροφόρησαν ότι το «θεατράκι της Δρυοπίδας», όπως το αποκαλούσαν, φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι και αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους κι επισκέπτες. Δυστυχώς εμείς πέσαμε σε εποχή κορονοϊού που υπήρχε μία τάση αναμονής σε όλα αυτά. Όμως έχουμε ντόπια μυστικά να μοιραστούμε μαζί σας και να περιμένουμε τυχόν δικιά σας εμπειρία σε κάτι που δεν μπορέσαμε εμείς να βιώσουμε. Συνεχίσαμε το περπάτημα μας και φτάσαμε σε ένα σκοτεινό σημείο με σκάλες που θεώρησα ότι δεν βγάζει κάπου. Λίγο πριν πάρουμε την επιστροφή όμως είδαμε κι άλλο κόσμο εκεί. Η περιέργεια μας λοιπόν κατέληξε σε μία πληροφορία για ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο του νησιού που αγνοούσαμε, το Σπήλαιο Καταφύκι. Αναρωτήθηκα φωναχτά και ο κόσμος που ήταν εκεί μας προσέγγισε. Ήταν μία ντόπια κυρία με μία φίλη της και μας είπαν πως το σπήλαιο αποτέλεσε κρυψώνα για τους Κύθνιους από τους εισβολείς σε περιόδους πολέμων. Φημολογείται ότι έφτανε μέχρι τα Λουτρά κι αυτή η κρυφή οδός βοήθησε επιπλέον την απελευθέρωση. Δημιουργήθηκε από υπόγειο χείμαρρο και πήρε την τελική του μορφή κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης. Επικοινωνείτε με τον ξεναγό και κανονίζετε την επίσκεψη σας στο επιβλητικό αυτό φυσικό και ιστορικό αξιοθέατο.  

Αφού χορτάσετε βόλτα στο χωριό, κάπου θα θέλετε να γεμίσετε μπαταρίες και να γίνετε ένα με την αύρα του νησιού. Χαλαρά μαγαζάκια μέσα στο σοκάκια θα σας προσφέρουν ευχάριστα ότι επιθυμείτε:

  • «Σουβλάκι ή Καλαμάκι», η αιώνια διαφωνία βόρειων και νότιων, που θα ξεχάσετε με την επίσκεψη σας στο μαγαζί από τις νοστιμιές του.
  • «Cibo Pizza» σε ξυλόφουρνο και λαχταριστές μακαρονάδες.
  • «Χάρτινο Καράβι», για γκουρμεδιές.
  • «Κούκος bar», για κοκτέιλ, ποτό ή το ρόφημα της αρεσκείας σας.
  • «Κύθνον Ανθόεσσαν», για εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά και έναν γευστικό καφέ.

Προσωπικά εκτίμησα και τίμησα το μαγαζί «Noema» με καλαίσθητα ενδύματα και αξεσουάρ σε συνδυασμό με την ευγένεια της ιδιοκτήτριας, που μας βοήθησε και στις επιλογές μας για τα μαγαζιά του χωριού που αναφέρω παραπάνω.

Εδώ αποχαιρετάμε και την Κύθνο με τις ομορφιές της, αφήνοντάς σας εικόνες και συμβουλές για τη δική σας επίσκεψη!